Brevvenner skaber social kontakt på en ny (gammel) måde

10. marts 2021

Brevvenner er en ny aktivitet hos Røde Kors Aarhus, der ved hjælp af gammeldags, håndskrevne breve kan hjælpe borgere, som føler sig ufrivilligt alene.  

Der er ingen, der skal føle sig ufrivilligt alene, og derfor har Røde Kors Aarhus etableret en ny, social indsats kaldet Brevvenner. Aktiviteten er oprettet på baggrund af en henvendelse fra et plejehjem og skal være et frirum for borgere, der oplever modløs-, rastløs- og nedtrykthed. 

“I Røde Kors Aarhus er vi meget optaget af at afhjælpe den stærkt stigende ensomhed, som Coronapandemien har medført. Senest har bestyrelsen besluttet at oprette aktiviteten Brevvenner. Vi vil altså gerne genopdage det fænomen, der tidligere kaldtes “pennevenner. Vi ved, at et personligt, håndskrevet brev kan betyde rigtig meget, når man føler sig alenefortæller Lars Bundgaard næstformand i bestyrelsen.  

Venner på afstand 

Der dannes brevvennepar mellem frivillige og beboere på plejehjem eller medborgere, der ønsker en brevven. De kan skrive om alt mellem himmel og jord – det er helt op til dem. Der er lagt tid og kærlighed i et brev, og ordene er nøje udvalgt til den enkelte modtager. Det er netop det, der er så smukt ved et håndskrevet brev.
Brevvenner kan blive matchet af flere grunde. Det kan være baseret på fælles interesser eller på baggrund af de små hverdagsglæder. Måske har man lige gået en dejlig, lang tur i skoven, som selvfølgelig skal deles med sin brevven
Brevene behøver ikke kun at bestå af blæk på papir. Det må også meget gerne være sansebreve, hvor der er plads til kreativ udfoldelse. Nogle ældre er kognitivt udfordrede, og derfor er et sansebrev særligt godt til demI et sansebrev kan der blive vedlagt noget, man kan røre, dufte eller se. Kun fantasien sætter grænser. 

Vil du være brevven? 

Et plejehjem i Aarhus har allerede meldt sig til aktiviteten, og plejehjemsbeboerne sidder klar med deres kuglepenpapir og frimærke. Nu mangler de bare nogle Brevvenner på den anden side, der har lyst til at dele deres tanker og oplevelser i et brev
Alle kan være frivillig brevven. Det eneste kriterie er, at man har noget på hjerteMan kan sidde i sine egne trygge rammer derhjemme og lade ordene flyde på papir. 
Når man melder sig som brevven, kan man komme ind forbi Frivillighuset på Nørre Allé 32 og hente et ‘Brevvenner kit’. Med dig får du en mappe med papir, konvolutter, frimærker, blyanterkuglepenneog hvad dit skrivehjerte ellers begærer.  

Kontakt 

Røde Kors Aarhus 

8612 2460