Fællesjul i Aarhus: fællesskabskabende juleaften

03. december 2019

Flere danskere sidder alene juleaften. Og mange fortæller slet ikke om det, fordi de synes, det er flovt. Det er et stort tab ikke at have et netværk og en familie at være sammen med juleaften. Nogle føler, det er stigmatiserende, at man ikke har nogen at fejre jul med.

Røde Kors har flere initiativer, der forsøger at imødekomme ensomhed, blandt andet Julevenner og Fællesjul. I år inviterer Røde Kors i Aarhus til Fællesjul for første gang for borgere i Aarhus Kommune. Den primære målgruppe er de, der er ufrivilligt alene juleaften med eller uden børn.

En gruppe er allerede i fuld gang med at planlægge juleaften, hvor fællesskabet og fællesskabende aktiviteter er omdrejningspunktet. Deltagerne til juleaften vil alle blive opfordret til at bidrage aktivt til aftenens små praktiske opgaver. En af grundtankerne bag Fællesjul er, at alle deltagere kan bidrage med noget, som er værdifuldt, værdsat og anerkendt i fællesskabet. De praktiske opgaver kan være: pynte juletræ, dække og pynte borde, synge for/spille guitar ved julesange, fællesoprydning, hjælpe til med oprydning mv. Det vigtige er at bidrage og blive værdsat af fællesskabet gennem deltagelse.

Er man alene fordi ægtefælden skal arbejde juleaften, nyskilt med børn eller uden børn, studerende uden netværk mv., så er man velkommen. Det væsentlige er, at man som deltager ønsker fællesskabet og ønsker at bidrage til fællesskabet ved at hjælpe til med det, som er muligt for den enkelte.

Aftenen afholdes med afsæt i traditionelle danske juletraditioner. Der bliver hygget, serveret både traditionel dansk julemad, vegetarisk julemad, afholdt pakkeleg, sunget julesange og danset om juletræ. Aftenen er alkoholfri. Alle børn får en gave.

Tilmelding

Vi har oplevet stor interesse for arrangementet, og derfor er de 50 pladser til juleaften besat. Vi har oprettet en venteliste, der kan findes på vores Facebook-begivenhed ”Fællesjul – jul med fællesskab” – her ligger linket til ventelisten i beskrivelsen eller du kan sende os en mail på: aarhus.jul@rodekors.dk .

Deltagerbetaling er 100 kr./person (over 16 år), 0-16 år er gratis (der kan søges om tilskud eller deltagelse uden betaling for økonomisk trængte.)

Sted:  Juleaften holdes d. 24.12., kl. 16-22, i Røde Kors’ lokaler Nørre Allé 32, 8000 Aarhus C.