Røde Kors Aarhus matcher borgere, der trænger til selskab – med god afstand

15. januar 2021

Længerevarende ensomhed er blandt det allerfarligste for menneskers helbred. Covid-19 har derfor skabt et behov for besøgsvenner, der kan holde fysisk afstand, men hvor samvær og nærvær stadig er nøgleordene.

 

Coronarestriktionernedlukninger, forsamlingsforbud og aflysning af sociale aktiviteter. Det er alt sammen noget, der gør det udfordrende for de borgere, der føler sig ensomme – især hvis de også er sundhedsmæssigt udsatte.  

Pandemien gør det svært at mødes til en kop kaffe i sofaen, som andre besøgsvenner typisk gør. Derfor har vi udvidet vores mangeårige Besøgstjeneste med Forårsvenner i samarbejde med Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.
”Mens det danske sundhedsvæsen arbejder på højtryk for at håndtere Corona-pandemien, arbejder vi i Røde Kors på at begrænse en af pandemiens værste bivirkninger: Den længerevarende ensomhed”fortæller Ida Binderup, som er aktivitetsleder i den nye besøgstjeneste

 

En sludder og en kop to-go kaffe
Mens man i Besøgstjenesten typisk mødes hjemme og får en god sludder over en kop kaffe, opfordrer Forårsvenner mere til en god snak over telefonen, en hyggelig gåtur eller en kop to-go kaffe i den lokale park, hvor man sammen kan nyde vintergækkernes og forårets kommen. Samvær og nærvær er som altid nøgleord for relationen.

“I Sundhed og Omsorg kan vi se, at de ældre som var ensomme før Corona-krisen, er blevet endnu mere ensomme og isolerede. Samtidig er der mange ældre som savner det samvær og fællesskab, de var en del af tidligere. Vi har derfor i et samarbejdet med Røde Kors iværksat Forårsvenner. Initiativet giver ældre mulighed for at gå foråret i møde i trygge rammer og i selskab med et andet menneske”, fortæller Maj Morgenstjerne, udviklingschef i MSO. 

Som Forårsven bliver man, i en periode på omkring to måneder, matchet med en medborger, føler sig ensom og trænger til selskab. Længerevarende ensomhed er noget af det allerfarligste for menneskers helbred og dermed også en af de værste følger ved Covid-19-pandemienDerfor består opgaven som Forårsven i at være til stede, lytte, snakke og vise omsorg gennem regelmæssige besøg. Med Forårsvenner håber vi, at vi kan gøre hverdagslivet lidt lysere, varmere og mere indholdsrigt for en person, som føler sig ensom og isoleret. 

 

Hvis du har lyst til at få en Forårsven eller hvis du kender en, der kan få glæde af en forårsven, så tag kontakt til Røde Kors Aarhus.