Skoletjenesten i aktion

11. februar 2020

”Hvad ved I om Røde Kors?”

Spørgsmålet kommer fra Dagbjört, der sammen med Mette netop har påbegyndt en præsentation om Røde Kors. Spørgsmålet er rettet mod ca. 15 bomstille og forventningsfulde 9. klasses elever fra Bakkeskolen.

En forsigtig hånd bliver rakt i vejret; ”Er det ikke noget med genbrugsbutikker?”

En anden elev samler mod til sig: ”Er det ikke også noget med, at de hjælper mennesker, der ikke har så mange penge?”

Dagbjört nikker med et smil, og fortæller videre om Røde Kors.

Mette og Dagbjört er begge i frivillige i Skoletjenesten, og har fået besøg af 9. klasses eleverne fra Bakkeskolen. De skal fortælle dem om Røde Kors’ humanitære arbejde; dagens emne er fordrevet.

Efter en introduktion til Røde Kors, og til hvad det vil sige at være fordrevet, kigger Dagbjört og Mette alvorligt på eleverne. For hvor i verden tror børnene mon, at der er flest flygtninge?

Rundt omkring på bordene ligger der udklip af sorte silhuetter, som forestiller mennesker. Mette fortæller at hvert mennesker symboliserer 1 million mennesker. Det er tydeligt at se, hvordan eleverne bliver påvirket, da de opdager, at de tilsammen står med 70 silhuetter.

Elevernes opgave er at placere silhuetterne på et verdenskort, alt efter hvor de tror verdens 70 millioner flygtninge befinder sig.

”Der skal i hvert fald være nogle her i Danmark.”

”Også i Norge og Sverige!”

”Jeg tror altså også at der er mange i USA!”

Da eleverne mener at de er færdige, kan Dagbjört og Mette præsentere dem for det rigtige resultat: et verdenskort der adskiller sig markant fra elevernes. Kortet viser store grupper af flygtninge i Afrika og Mellemøsten.

Skoletjenesten ønsker, med denne øvelse, at vise eleverne hvor mange flygtninge der stadig befinder sig i kriseramte områder, tæt stuvet sammen i flygtningelejre.

 

Hvordan kan vi selv hjælpe?

Det er tredje gang at Skoletjenesten holder oplæg for aarhusianske folkeskoleelever.

Skoletjenesten er en aktivitet hos Røde Kors Aarhus, der tilbyder undervisning og workshops til folke- og ungdomsskoler. Formålet med skoletjenesten er at lære børn om Røde Kors’ arbejde, både rundt omkring i verden, men også her i det aarhusianske lokalmiljø.

Derudover sætter Skoletjenesten fokus på hvordan børnene, gennem små handlinger og tiltag, selv kan gøre en forskel i hverdagen. Dette er i dag, ligesom til hver workshop, en dialog. Det er nemlig vigtigt at børnene selv tænker over, hvordan de kan være med til at hjælpe hvor der er brug for det.

”Det er vigtigt at man har et sted at bo, men det er jo også vigtigt, at man laver noget sjovt, som f.eks. fodbold eller sproglege!”

Sådan lyder det fra en af drengene, da eleverne har fået til opgave at finde aktiviteter og tiltag, der kan bidrage til bedre integration. Eleverne er delt op i grupper, og har fået uddelt plancher, så de kan skrive deres idéer ned.

En anden dreng fortsætter: ”De skal i hvert fald føle sig velkomne. Hvis jeg skulle flytte til et andet land, håber jeg da at folk ville tage godt imod mig.”

 

En tur gennem Oplevelsen

”Hvis jeg var et lille barn, tror jeg faktisk, at jeg ville tage bamsen med,” svarer den ene af pigerne fra en gruppe på fire. De er de første der skal løse opgaverne i Røde Kors Aarhus Oplevelsen, som er dagens sidste aktivitet.

De står i den første del af rummet, der er indrettet som en hyggelig stue. Stemningen er dyster, lyset mørkt og lyden fra bomber der springer kører konstant i baggrunden.

”Men hvad vil du bruge den til? Det handler jo om at overleve,” argumenterer en af veninderne.

Pigerne skal forestille sig, at de er tvunget til at flygte. De har fået af vide at de kun må pakke én ting. En opgave der er lettere sagt end gjort.

Opgaven hedder Pak og flygt og er den første ud af tre opgaver, der alle får eleverne til at tænke over, hvordan de ville handle i krisesituationer.

Det er første gang, at skoleelever bliver sendt gennem Oplevelsen, der for eftertiden vil blive en fast del af programmet, når Skoletjenesten holder workshop i Frivillighuset på Nørre Allé.

 

En dag der gjorde indtryk

Det er især tallet 70 millioner, der har gjort indtryk da besøget er ved vejs ende Flere af eleverne fortæller, at de ingen idé havde om, hvor mange flygtninge der er på verdensplan.

De frivillige i Skoletjenesten kan altså endnu engang se tilbage på en succesfuld workshop, hvor en gruppe børn har lært både om Røde Kors, om at være fordrevet, og om hvordan man selv kan bidrage til at gøre en forskel.

Skoletjenesten afholder både workshops ude på skoler, og i Frivillighuset på Nørre Allé. Lyder det som noget for din klasse? Så tøv ikke med at kontakte os!