Smil på frivillig-læben til travlt pop-up-event i Domen

26. oktober 2022

I efterårsferien satte genbrugsjagten ind til Røde Kors Aarhus’ pop-up-event. Domens hyggelige atmosfære dannede rammen for tre dage fyldt med gode handler, og begejstringen var stor hos både frivillige og besøgende. 

Livlige, spejdende blikke suser gennem det runde rum, mens dagslyset strømmer ind ad de mange trekantede vinduer. Det er torsdag, den første ud af tre dage i genbrugens tegn, og det går ikke stille for sig. Summende stemmer hænger i formiddagsluften, og genbrugstøj i alle former og farver boltrer sig gennem rummet. Mens enkelte er på jagt, trisser andre rundt i en afslappet armkrog. Omkring 50 besøgende har allerede fundet vej til Domen, hvor flere frivillige, iført Røde Kors-veste, tager imod dem med et smil. 

“My job as a volunteer at this event is to help wherever I am needed. So, I guess I am doing a bit of everything which I like. The atmosphere is really good and the amount of people is overwhelming,” fortæller frivillig, Hasse de Moor, mens han kigger rundt på de mange genbrugsinteresserede. 

Hasse er fra Holland, og han er netop flyttet til Danmark på grund af arbejde. Han nyder at bruge sin fritid på et godt formål samtidig med, at han møder nye mennesker. Flere af de andre pop-up-frivillige er også nye tilflyttere fra forskellige lande. Samtidig med, at de lærer hinanden at kende, hjælpes de frivillige hænder ad med at stable pop-up-dagene på benene. 

Travle dage som frivillig 

En kunde kigger nøje en række fyldige striktrøjer igennem. Han griber fat om et par af dem og mærker omhyggeligt efter. Med et overvejende blik, studerer han dem hver især for dernæst at lægge én fra sig og tage resten med sig på sin videre færd i den lille genbrugsverden. Efter et besøg i prøverummet, bevæger kunden sig fornøjet mod kassen med hænderne fulde. Herefter kommer de frivillige ind i billedet. Mens en frivillig rydder op og hænger det efterladte tøj tilbage på stativet, finder en anden nyt tøj frem, når noget bliver solgt. På trods af travle øjeblikke, hjælper de hinanden, og de tøver ikke med at sende et smil afsted til både besøgende og deres med-frivillige. Indimellem er der plads til, at de frivillige kan slappe af i en af de mange hyggekroge, hvor grønne planter smyger sig om ørene på dem. 

Mens Hasse tager et hvil fra genbrugsræset, sætter han et par ord på, hvorfor han er frivillig: 

“I am a volunteer because it is important to do something good for others, regardless of my own situation. It seems like Red Cross is very well known here which is nice. Also, I think that the culture of secondhand-clothing is cool.” 

En tilpas arrangør 

Skuldrene har endnu ikke sænket sig efter, at kunder i massevis har myldret gennem døråbningen. Dog glæder Anna Fersterer sig over udfaldet af det pop-up-arrangement, som hun, sammen med sin medarrangør, har brugt mange timer på at forberede. Hun kaster et blik rundt i det bæredygtige samlingspunkt og observerer, hvordan pop-up-butikken begår sig. 

“As one of the organizers, I have planned the entire event, and I enjoy it a lot. I think it is going well so far. We have many costumers here, and people buy lots of stuff. The atmosphere is amazing too,” beretter Anna, som er en af de to frivillige, der arrangerer Røde Kors Aarhus’ pop-up-events. 

Anna er ESC-volontør hos Røde Kors Aarhus, og det samme er hendes medarrangør. For et par måneder siden flyttede hun til Danmark fra sin hjemstavn i Østrig for at lave frivilligt arbejde med genbrug i højsædet. Dette pop-up-event er blot det første ud af mange, som Anna håber at arrangere, da hun skal tilbringe de næste otte måneders tid i Danmark. 

“Jeg kommer helt sikkert igen” 

Dag ét ud af tre er ved at gå på hæld, men der er stadig masser af liv i det lille pop-up-univers. Et sæt arme omfavner en høj bunke tøj. Bluser, bukser og halstørklæder, tårner sig fra håndfladerne og op til munden. Kvinden bag tøjbunken bevæger sig med rolige skridt mod prøverummet, men bliver afbrudt flere gange på vejen. Først snupper nogle gule flæser hendes opmærksomhed, dernæst en lædertaske.  

“Jeg kan godt lide genbrug, og jeg synes især, at pop-up-events har noget at byde på. Det er som om, at varerne er ekstra gode, og så støtter man jo et godt formål. Jeg har været til ét pop-up-event før, og jeg kommer helt sikkert igen,” siger den begejstrede kunde henkastet på vej til prøverummet.

Det er ikke første gang, at Røde Kors Aarhus afholder efterårs-pop-up i det hyggelige mødested på Aarhus Ø. Udover Domen, har Røde Kors Aarhus’ genbrugsunivers tidligere indtaget Nobelparkens bibliotek, Domkirkens Badehus og andre fine Aarhus-lokationer. Allerede nu, kan både frivillige og besøgende begynde at glæde sig til de næste to events. Tirsdag den 29. november forvandles Røde Kors’ frivillighus på Nørre Allé til et charmerende retrounivers. Det bliver et pop-up-event med mulighed for at blive draget ind i en tidslomme fyldt med vintagefund- og inspiration. Derudover venter der et brag af en fest til årets sidste pop-up. Den 16.- og 17. december indtager vi UngK, som er en ungdomskirke i hjertet af Aarhus. Til dette pop-up-event kan de sidste julegaver komme i hus med en drink i hånden til toner fra en dj.